Ziemniaki nadziewane warzywami
przepis

Ziemniaki nadziewane warzywami

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (3 porcje, 60 min):
Brunoise Duet Marchewki 15 g
Brunoise Duet Cukinii 15 g
Brunoise Brokuły 15 g
Brunoise Kalafior 15 g
Ziemniaki 6 szt.
Oliwa z oliwy 10 ml
Papryczka chilli 1 szt.
Sól, pieprz do smaku
Pietruszka do dekoracji
Sposób przygotowania:

Oliwę z oliwek podgrzać na patelni. Następnie dodać wszystkie warzywa Brunoise, posiekaną papryczkę chili i całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przygotowane składniki odstawić do wystygnięcia.

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurku w osolonej wodzie lub przygotować na parze (wg własnego uznania). Miękkie ziemniaki podzielić na pół i wydrążyć ¾ zawartości. Wydrążony miąższ połączyć z wcześniej przygotowanymi warzywami Brunoise.

Przygotowaną masą ziemiaczono-warzywną wypełnić połówki ziemniaków i upiec całość w piekarniku przez 10 minut w temp. 180°C (do momentu podgrzania dania).



SPOSÓB PODANIA:

Ziemniaki podawać na ciepło jako przystawkę lub dodatek do mięsa lub ryby. Danie udekorować według uznania pietruszką i papryczką chili.



Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Tomasza Krake.