Zupa grecka z krewetkami
przepis

Zupa grecka z krewetkami

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje, 25 min):
Brunoise Duet Marchewki 300 g
Szalotka 3 szt.
Grecka oliwa z oliwek 10 ml
Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki 250 g
Liść laurowy 3 listki
Bulion warzywny 1000 ml
Pasta pomidorowa 500 ml
Oregano do smaku
Ocet czerwony do smaku
Sól i pieprz szczypta
Grzanki 8 szt.
Krewetki (opcjonalnie) 4 szt.
Sposób przygotowania:

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać Pepitki bez wcześniejszego gotowania i zamrożone warzywa Brunoise. Następnie dodać liść laurowy i podsmażać 5 min. Całość zalać bulionem i dusić przez 10 min. Na koniec dodać pastę pomidorową i doprawić solą i pieprzem oraz oregano. Gotować jeszcze przez 5 minut.



SPOSÓB PODANIA:

Serwować w głębokim talerzu z grzankami i opcjonalnie z krewetką. Przed podaniem skropić zupę czerwonym octem.



Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Tomasza Krake.