ZUPA KREM Z SELERA Z PASTERNAKIEM
przepis

ZUPA KREM Z SELERA Z PASTERNAKIEM

  • role:
  • Składnik dania
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (5 porcji, 30 min):
Puree z Selera 100% Warzyw 1200 g
Pasternak Krojony 50 sztuk
Bulion warzywny 800 ml
Śmietanka sojowa 150 ml
Olej truflowy 20 ml
Olej ryżowy 10 ml
Marchewka w cienkich paskach o szerokości 3 cm 2 plasterki
Ziemniaki w cienkich paskach o szerokości 3 cm 2 plasterki
Buraki w cienkich paskach o szerokości 3 cm 2 plasterki
Pędy groszku 2 gałązki
Sposób przygotowania:

Puree z selera rozmrozić, wymieszać z gorącym bulionem i śmietanką sojową. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut i dokładnie zmiksować, aby uzyskać gładką konsystencję. Kawałki pasternaku rozmrozić, podgrzewać przez minimum 2 minuty do uzyskania temp. 70°C wewnątrz produktu i podsmażyć na złoto na oleju ryżowym. Przechowywać w cieple.

Plasterki marchewki, ziemniaków i buraków pokroić na 5 równych kwadratów każdy. Wszystkie warzywa ułożyć na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Suszyć przez 4 minuty dolnej części pieca w temp. 130°C (termoobieg). Następnie schłodzić.

Sposób podania:

Zupę wlać do miseczek, skropić olejem truflowym. Kawałki pasternaku ułożyć pionowo. Udekorować zupę kawałkami suszonych warzyw oraz pędami groszku.