Zupa tajska z batatem, marchewką i pasternakiem podawane z krewetkami

Składniki

Bataty krojone

700 g

Duet marchwi z pasternakiem

400 g

Olej rzepakowy lub kokosowy

30 ml

Pasta curry żółta

1 łyżka

Cebula biała

1 sztuka

Czosnek

2 ząbki

Mleko kokosowe

300 ml

Sos sojowy

40 ml

Limonka

1 sztuka

Cukier

1 łyżka

Bulion warzywny

2000 ml

Trawa cytrynowa

5 g

Krewetki

12 sztuk

Imbir

3 cm

Kolendra świeża

do dekoracji

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

45 minut

Składniki

Bataty krojone

700 g

Duet marchwi z pasternakiem

400 g

Olej rzepakowy lub kokosowy

30 ml

Pasta curry żółta

1 łyżka

Cebula biała

1 sztuka

Czosnek

2 ząbki

Mleko kokosowe

300 ml

Sos sojowy

40 ml

Limonka

1 sztuka

Cukier

1 łyżka

Bulion warzywny

2000 ml

Trawa cytrynowa

5 g

Krewetki

12 sztuk

Imbir

3 cm

Kolendra świeża

do dekoracji

Sposób przygotowania:

Bataty i mieszankę warzyw pozostawić do rozmrożenia. Posiekać imbir, czosnek i cebulę. Trawę cytrynową podsmażyć na oleju i dodać posiekane składniki.

Dodać bataty i podsmażyć jeszcze przez chwilę, tak aby nie przypalić czosnku. Następnie dodać do składników pastę curry i cukier. Całość zalać bulionem i dodać sos sojowy oraz mleko kokosowe. Gotować 25 minut do miękkości batatów. Wyjąć trawę cytrynową i zmiksować resztę składników.

Do zmiksowanej zupy dodać krewetki i gotować jeszcze na małym ogniu przez ok 4-5 minut.

Na koniec dodać otartą skórkę limonki i wyciśnięty sok. Resztę warzyw podsmażyć na patelni do zarumienienia.

Sposób podania:

Zupę podawać na zimno z podsmażonymi warzywami i kawałkiem limonki.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację