Zupa z fasoli i jarmużu
przepis

Zupa z fasoli i jarmużu

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (4 porcje):
Biała Fasola PAKOWANA PRÓŻNIOWO 500 g
Seler Tarty PAKOWANY PRÓŻNIOWO 20 g
Marchewka Tarta PAKOWANA PRÓŻNIOWO 20 g
Cebula 20 g
Jarmuż Tysiąc Liści 300 szt.
Chleb 200 g
Oliwa z oliwek
Czosnek, oregano
Sól, pieprz
Liść laurowy
Bulion warzywny
Sposób przygotowania:

W garnku na oliwie z oliwek podsmażyć marchewkę tartą, seler tarty i cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać liść laurowy i gotować przez kilka minut. Dodać fasolę i gotować na bulionie, aż powstanie kremowy sos. Mieszając wlewać powoli oliwę. Zgrillować chleb skropiony oliwą i doprawiony oregano. Jarmuż rozmrozić, podgrzewać przez 2 minuty do uzyskania temp. 70°C wewnątrz produktu, po czym podsmażyć z dodatkiem oliwy, czosnku i soli.

Gotową zupę udekorować wcześniej podsmażonym jarmużem. Zupę podawać z grillowanym pieczywem.